NACH - Nordals civile Hundeførerforening - Studievej 4, Havnbjerg, 6430 Nordborg
Formand Dorthe Sibbesen, 2326 0935

Agernforgiftning

Agern er giftige for dyr.

Om efteråret falder  egens frugter, agern, ned på jorden, og nogle dyr er fristet til ar spise dem. Men agern indeholder garvesyre, som dyr er meget overfølsomme overfor. Garvesyre i store mængder kan tilmed være dødelig.

Hvert efterår bliver mange hunde forgifter efter at have spist agern. Det er som nævnt det store indhold af garvesyre, der er årsag til at hundene bliver forgiftet. Garvesyre er ætsende og forårsager betændelsestilstande i mave- og tarmvægge, tarmblødning og skader på nyrer og lever. Det er især skaderne på nyrer og lever, der kan være livstruende.

De første symptomer på agernforgiftning er, at hunden bliver træt og nedstemt og holder op med at spise. Efter en tid kan hunden få forstoppelse, der efter 2-10 døgn går over i en tjærelignende, nogle gange blodig diarè. Hunden kan også få feber.

Der findes ingen medicin mod agernforgiftning. Man kan kun give hunden understøttende behandling mod mavesmerterne, forstoppelsen og diarèen. Den eneste måde man kan forhindre hunden i at blive syg, er ved at forhindre den i at spise agern på gåturen, og aldrig slippe den løs i områder, hvor der ligger mange agern på jorden.

Jul for hunde

Julen er farlig for hunde

Julen er en dejlig tid for både mennesker og dyr. Hunden nyder at hele flokken er samlet og der er god tid til leg, knus og lange gåture, men julen kan også være en farlig tid for hunden.
Nødder og især chokolade er livsfarlig for hundemaver. Chokolade indeholder et stof der hedder teobromin og hvis hunden spiser for meget af især mørk chokolade, kan den blive alvorligt syg og faktisk dø af chokoladeforgiftning.

Julemaden er for mennesker og hunden bør spise dens egen mad. Hunden må ALDRIG få ben der starter med ”F” som fugle-, fiske- eller flæskeben. Vil du give hunden lidt ekstra lækkert, så giv den et tyggeben eller en ekstra godbid af den slags, den er vant til at få.

Hvis du ikke vil tilbringe juledagene hos dyrlægen, skal du også passe på med dej, rå løg, rosiner, pebernødder, stearin og grannåle – så frem med støvsugeren hver morgen.
Julepynt, levende lys og julegaver kan også skade, hvis uheldet er ude. En hundehale kan nemt vælte en juledekoration og skår fra glaskugler kan lave ubehagelige sår under poterne.
Gavebånd er sjovt at lege med, men hvis hunden kommer til at sluge det, kan det snøre tarmene sammen og skære dem i stykker. Mange tror at risikoen for at hunden spiser julepynt er overdrevet, men alle dyrlæger kan fortælle historier om mærkelige ting, de har opereret ud af hundemaver: valnødder, legoklodser, legetøj, julenisser og sågar nylonstrømper.

Hvis du giver din hund julegaver, så sørg for at det er hundeting, så som hundelegetøj, tyggeben eller hundegodbidder.

Husk også at hvis der kommer mange gæster er det en god ide med et sted, hvor hunden kan være i fred og ro hvis den ønsker det. Især hvis der er mindre børn blandt gæsterne, da de ofte har svært ved at lade hunden være i fred.

Forår og sommer med hunden

Foråret og sommeren kan være en farlig tid for vores hunde.

Når vejret bliver fint og luften lunere opholder vi os mere ude i vores haver. Vi går i gang med at grave og plante og har man hund, er den også med i haven og den hjælper måske med i graveriet. Når vi går og roder i jorden synes den jo helt naturligt, at det ser spændende ud og tænker, at den hellere må hjælpe os lidt. Nogle af planterne ser måske lækre ud, så dem må vovse lige smage lidt på.

Det skal man som hundeejer være opmærksom på, for mange af planterne kan være giftige for hunden. Her kommer et par eksempler:

Meget giftige planter: Alm. pigæble, Engletrompet, Havebønne, Høsttidsløs, Julerose, Peberbusk, Ægte stormhat.

Giftige til meget giftige: Blåregn, Fingerbøl, Guldregn, Røn, Kartoffel, Kæmpe bjørneklo, Jerusalemkoralbær, Tax.

Giftige planter: Vedben, Robinie, Thuja, Alpeviol, Cypresvortemælk, Laurbærkirsebær, Liljekonval, Rhododendron, Staudelupin, Tulipan, Rabarber, Spinat.

Lidt giftige til giftige: Gyvel, Bittersød natskygge, Påskelilje, Stilkeg, Sort natskygge, Vedbend.

Har din hund smagt lidt på herlighederne så søg dyrlæge og fortæl hvad den har spist.

Ud over planter skal man også passe på, at hunden ikke tygger lidt på en dræbersnegl. Den kan overføre hjerte/lungeorm til hunden og så bliver den meget syg. Tudser er heller ikke godt for hundene. Tudser har en kirtel på ryggen, som udskiller et stof, der er mere eller mindre giftigt. Bider en hund i en tudse (levende eller død) begynder den at savle meget og pupillerne bliver påfaldende små. Tudseforgiftning er ikke farligt for hunden, men det kan være meget generende. Man kan ikke gøre andet end at tørre savl op og afvente. Dyrlægen kan give hunden en indsprøjtning, der standser spytproduktionen, indtil giften er ude af kroppen.

Sådan gør du, hvis du har mistanke om tudseforgiftning:

  • Undersøg hunden, især mundhulen. Sidder der nogen fremmedlegemer eller andet mellem tænderne.
  • Hvis du ved, at hunden har bidt i en tudse, kan du vaske snuden og sørge for rigeligt vand.
  • Hvis hunden ikke har det dårligt, kan du bare se tiden an.
  • Kontakt dyrlægen, hvis hunden får det dårligt eller virker forvirret. Savlen kan også være et symptom på en anden type forgiftning.       

Algeforgiftning hos hunde:
Er hunden urolig, har diarre, kaster op og slingrer efter strandturen? Kontakt dyrlægen med det samme, hvis du har mistanke om, at hunden har fået algeforgiftning. Har hunden fået algegiftstoffer i sig, kan dette medføre dødsfald indenfor en time.
Symptomerne på algeforgiftning kommer hurtigt, i visse tilfælde allerede indenfor 30 minutter. De første symtomer er, at hunden bliver urolig, får diarre og kaster op. Allerede her skal man køre til dyrlægen. Ring at I er på vej, minutterne er vigtige.
Næste tegn er, at hunden får kramper. Hunden slingrer, vælter omkuld og kan ikke rejse sig igen. Herefter går alt stærkt. Sidste symptom er koma, inden hunden dør.
Altså Hold øje med vejrudsigterne, der fortæller de, når der er høj risiko for alger i vandet.
Som regel kommer det, når vi har haft varmt vejr i lang tid.

Hedeslag hos hunde:
Hunden har ikke svedkirtler som vi mennesker og sveder da ikke som vi gør. Hunden kan ikke skille sig af med sin overskudsvarme ved at svede, men regulerer i stedet sin kropstemperatur ved at afgive varme fra sin tunge, sine luftveje og sine poter. Hunden afgiver især varme ved at hyperventilere, hvorved den hurtige luftstrøm bl.a. afkøler de mange små blodkar der ligger nede i lungerne.

Et hedeslag er en livstruende tilstand. En hund får et hedeslag, hvis hunden ikke kan nå at afgive den varme som kroppen optager fra meget varme omgivelser. En hund kan få et hedeslag, hvis den placeres i en varm bil direkte i solen eller hvis den tvinges til at udøve mere fysisk aktivitet end den selv ønsker. Der er flere tegn på et begyndende hedeslag: hunden bliver utilpas, svimmel, sløv, forvirret og kan i sidste ende blive bevidstløs eller få kramper.

Hunde med begyndende hedeslag skal straks have hjælp: Stop opvarmningen af hunden og anbring den straks i kølige omgivelser (i skyggen eller indendørs). Sørg nu for at hunden afkøles ved at hælde 15-20 grader varmt vand over dens krop. Du må IKKE bruge iskoldt vand, da hundens blodkar så vil trække sig så hurtigt sammen, at blodkarrene (dvs. kroppen) ikke kan komme af med sin overskudsvarme. Hæld om muligt vand på hundens tyndt behårede områder, i lysken og i armhulerne, hvor vandet hurtigt kan køle blodkarrene. Hvis du ikke har en vandslange eller en spand vand, kan du benytte våde og kolde håndklæder, som lægges over hunden. Når hunden kan drikke, skal den straks have tilbudt vand ved stuetemperatur.

Et hedeslag kan hurtigt blive livstruende og du bør da under alle omstændigheder kontakte en dyrlæge der kan rådgive dig. Ved alvorlig hedeslag kan hunden gå i chok og kræver da hurtigt dyrlægehjælp, iltbehandling og drop med væske.

Hvis I ser en svimmel hund i en varm bil, bør I straks tilkalde politiet, så hunden kan evakueres. Hvis politiet er længe om at komme, så fortæl dem, at I vil smadre bilruden for at redde hunden.

Forbudt mad

Denne mad kan slå din hund ihjel!!!!!

Chokolade, vindrue, avocado og en række tilsyneladende harmløse fødevarer kan være skadelige og i værste fald dødbringende for hunde. Her er nogle af de giftige madvarer og de sunde, som den gerne må få.

Tiggende hundeøjne kan være svære at modstå, og måske synes du, at din hund skal have lov til at smage en mundfuld af alt det lækre mad, som du selv spiser. Bare en gang i mellem stikker du lige hunden en godbid efter aftensmaden, f.eks. et stykke mørk chokolade eller en portion af hovedretten, hvor en af ingredienserne er løg.

Men pas på. Når du på den måde vil være ”god” ved din hund, kan du faktisk skade den.

Meget af den mad, som vi mennesker sorgløst propper os med, kan nemlig være direkte farlig for hunde, som er vant til at spise rigtig hundemad.

Her er nogle af den menneskemad, som kan være giftig for din hund.

Du plejer nok ikke at byde din hund på en kop kaffe, et glas øl, en skål rosiner eller en hovedpinepille, men undersøgelser viser, at hunde alligevel, på den ene eller anden måde, får serveret nogle af de giftige fødevarer.

Avocado
Avocado indeholder persin, som kan skade hjerte, lunger og væv i dyr. Avocadoen er meget giftig for hunde, katte og de fleste andre dyr.

Øl
Alkoholiske drikkevarer forårsager de samme skader på dit kæledyrs lever og hjerne. Men skaderne kan være dødelige, fordi dit kæledyr er meget mindre end dig. Selv ganske små mængder af øl eller alkohol kan forårsage opkast og i værste fald lever- og hjerneskade.

Nødder
Valnødder og macadamia-nødder er særlig giftige. Konsekvensen kan være alt fra opkast og lammelser til død. Inden for 12 timer vil din hund udvikle forskellige symptomer, miste balanceevnen, feber, opkast og forhøjet puls. Symptomerne kan være voldsommere, hvis din hund har spist nødderne med chokolade. I så fald er der risiko for nyresvigt og at hunden dør.

Chokolade
Chokolade indeholder theobromin, som kan gøre det af med din hund, hvis den spiser det i større portioner. Mørk og usødet chokolade er særlig farlig. Hvis du giver din hund et stykke chokoladekage eller lader den slikke glasuren på kagen, kan det være nok til at den bliver syg. Theobromin kan også få din hunds eller kats hjerte til at slå faretruende hurtigt og uregelmæssigt.

Slik
Slik eller alt mulig andet som indeholder sødestoffet Xylitol, som er et almindeligt sødestof, der bruges i slanke- og sukkerfrie produkter, kan forårsage et pludseligt fald i hundens blodsukker-niveau. Det kan betyde, at hunden mister sin koordinationsevne. Hvis tilstanden ikke bliver behandlet, risikerer du, at hunden dør.

Koffein
Kaffe, the og andre produkter som indeholder koffein, påvirker hundens centralnervesystem og hjerte. Det kan medføre rastløshed, hjerteproblemer og død, afhængig af hvor meget koffein hunden har indtaget.

Vindruer og rosiner
Hvis din hund spiser vindruer og rosiner, kan det medføre nyreproblemer. Blot en enkelt lille portion rosiner kan være dødbringende for en hund. Men mindre kan også gøre det. Effekten er nemlig akkumulerende. Det betyder, at giften ophober sig i hunden, hvis du giver den en enkelt rosin i ny og næ, og til sidst vil dyret dø af det.

Løg
Løg er en anden helt almindelig fødevare, som kan være meget giftig for hunde. Løg kan ødelægge hundens røde blodlegemer og forårsage svækkelse, iltmangel og vejrtrækningsproblemer.

Medicin
Gem medicinen væk for hunden lige som du gør for dine børn. En af de hyppigst forekommende forgiftninger af hunde er, når de får medicin som er beregnet til mennesker. Og det er ikke fordi hunden selv kaster sig over medicinskabet. Faktisk opstår forgiftningerne typisk, fordi hundeejerne selv giver deres hund en smertestillende pille for at hjælpe hunden, hvis de kan se den har smerter. Men det er en meget dårlig ide. Acetaminophen og Ibuprofen, som er det aktive stof i mange smertestillende præparater, er ekstremt giftigt for dyr, og det gælder også for katte og kaniner.

Denne mad kan du roligt give hunden

Det er ikke al menneskeføde, som er ren gift for dyr. Her er nogle madvarer, som du roligt kan give hunden.

Magert kød
Ethvert stykke kogt, magert kød er godt for de fleste hunde. Fedtholdige kødtyper, kyllingeskind eller fedt fra Steak og flæskesteg kan derimod ikke anbefales, det kan medføre maveproblemer. Og husk aldrig at give din hund kød med ben i som  kan splintre.

Grøntsager
Gulerodsstave, grønne bønner og agurkeskiver er alt sammen god kost for hunden.

Frugt
Skiver af æble, appelsin, banan og vandmelon er helt fin kost, men husk at fjerne kernerne.

Bagte kartofler
Bagte kartofler er fine, men vær sikker på at de er gennembagte.

Brød
Almindeligt brød er udmærket, men vær helt sikker på at der ikke er rosiner i brødet.

Ris og Pasta
Almindelig kogt pasta og hvide ris er ok, faktisk anbefaler dyrlæger ofte hvide ris med kogt kylling som et godt måltid, hvis din hund har haft maveproblemer.