NACH - Nordals civile Hundeførerforening - Studievej 4, Havnbjerg, 6430 Nordborg
Formand Dorthe Sibbesen, 2326 0935

Forbudt mad

Denne mad kan slå din hund ihjel!!!!!

Chokolade, vindrue, avocado og en række tilsyneladende harmløse fødevarer kan være skadelige og i værste fald dødbringende for hunde. Her er nogle af de giftige madvarer og de sunde, som den gerne må få.

Tiggende hundeøjne kan være svære at modstå, og måske synes du, at din hund skal have lov til at smage en mundfuld af alt det lækre mad, som du selv spiser. Bare en gang i mellem stikker du lige hunden en godbid efter aftensmaden, f.eks. et stykke mørk chokolade eller en portion af hovedretten, hvor en af ingredienserne er løg.

Men pas på. Når du på den måde vil være ”god” ved din hund, kan du faktisk skade den.

Meget af den mad, som vi mennesker sorgløst propper os med, kan nemlig være direkte farlig for hunde, som er vant til at spise rigtig hundemad.

Her er nogle af den menneskemad, som kan være giftig for din hund.

Du plejer nok ikke at byde din hund på en kop kaffe, et glas øl, en skål rosiner eller en hovedpinepille, men undersøgelser viser, at hunde alligevel, på den ene eller anden måde, får serveret nogle af de giftige fødevarer.

Avocado
Avocado indeholder persin, som kan skade hjerte, lunger og væv i dyr. Avocadoen er meget giftig for hunde, katte og de fleste andre dyr.

Øl
Alkoholiske drikkevarer forårsager de samme skader på dit kæledyrs lever og hjerne. Men skaderne kan være dødelige, fordi dit kæledyr er meget mindre end dig. Selv ganske små mængder af øl eller alkohol kan forårsage opkast og i værste fald lever- og hjerneskade.

Nødder
Valnødder og macadamia-nødder er særlig giftige. Konsekvensen kan være alt fra opkast og lammelser til død. Inden for 12 timer vil din hund udvikle forskellige symptomer, miste balanceevnen, feber, opkast og forhøjet puls. Symptomerne kan være voldsommere, hvis din hund har spist nødderne med chokolade. I så fald er der risiko for nyresvigt og at hunden dør.

Chokolade
Chokolade indeholder theobromin, som kan gøre det af med din hund, hvis den spiser det i større portioner. Mørk og usødet chokolade er særlig farlig. Hvis du giver din hund et stykke chokoladekage eller lader den slikke glasuren på kagen, kan det være nok til at den bliver syg. Theobromin kan også få din hunds eller kats hjerte til at slå faretruende hurtigt og uregelmæssigt.

Slik
Slik eller alt mulig andet som indeholder sødestoffet Xylitol, som er et almindeligt sødestof, der bruges i slanke- og sukkerfrie produkter, kan forårsage et pludseligt fald i hundens blodsukker-niveau. Det kan betyde, at hunden mister sin koordinationsevne. Hvis tilstanden ikke bliver behandlet, risikerer du, at hunden dør.

Koffein
Kaffe, the og andre produkter som indeholder koffein, påvirker hundens centralnervesystem og hjerte. Det kan medføre rastløshed, hjerteproblemer og død, afhængig af hvor meget koffein hunden har indtaget.

Vindruer og rosiner
Hvis din hund spiser vindruer og rosiner, kan det medføre nyreproblemer. Blot en enkelt lille portion rosiner kan være dødbringende for en hund. Men mindre kan også gøre det. Effekten er nemlig akkumulerende. Det betyder, at giften ophober sig i hunden, hvis du giver den en enkelt rosin i ny og næ, og til sidst vil dyret dø af det.

Løg
Løg er en anden helt almindelig fødevare, som kan være meget giftig for hunde. Løg kan ødelægge hundens røde blodlegemer og forårsage svækkelse, iltmangel og vejrtrækningsproblemer.

Medicin
Gem medicinen væk for hunden lige som du gør for dine børn. En af de hyppigst forekommende forgiftninger af hunde er, når de får medicin som er beregnet til mennesker. Og det er ikke fordi hunden selv kaster sig over medicinskabet. Faktisk opstår forgiftningerne typisk, fordi hundeejerne selv giver deres hund en smertestillende pille for at hjælpe hunden, hvis de kan se den har smerter. Men det er en meget dårlig ide. Acetaminophen og Ibuprofen, som er det aktive stof i mange smertestillende præparater, er ekstremt giftigt for dyr, og det gælder også for katte og kaniner.

Denne mad kan du roligt give hunden

Det er ikke al menneskeføde, som er ren gift for dyr. Her er nogle madvarer, som du roligt kan give hunden.

Magert kød
Ethvert stykke kogt, magert kød er godt for de fleste hunde. Fedtholdige kødtyper, kyllingeskind eller fedt fra Steak og flæskesteg kan derimod ikke anbefales, det kan medføre maveproblemer. Og husk aldrig at give din hund kød med ben i som  kan splintre.

Grøntsager
Gulerodsstave, grønne bønner og agurkeskiver er alt sammen god kost for hunden.

Frugt
Skiver af æble, appelsin, banan og vandmelon er helt fin kost, men husk at fjerne kernerne.

Bagte kartofler
Bagte kartofler er fine, men vær sikker på at de er gennembagte.

Brød
Almindeligt brød er udmærket, men vær helt sikker på at der ikke er rosiner i brødet.

Ris og Pasta
Almindelig kogt pasta og hvide ris er ok, faktisk anbefaler dyrlæger ofte hvide ris med kogt kylling som et godt måltid, hvis din hund har haft maveproblemer.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.