NACH - Nordals civile Hundeførerforening - Studievej 4, Havnbjerg, 6430 Nordborg
Formand Dorthe Sibbesen, 2326 0935

Forår og sommer med hunden

Foråret og sommeren kan være en farlig tid for vores hunde.

Når vejret bliver fint og luften lunere opholder vi os mere ude i vores haver. Vi går i gang med at grave og plante og har man hund, er den også med i haven og den hjælper måske med i graveriet. Når vi går og roder i jorden synes den jo helt naturligt, at det ser spændende ud og tænker, at den hellere må hjælpe os lidt. Nogle af planterne ser måske lækre ud, så dem må vovse lige smage lidt på.

Det skal man som hundeejer være opmærksom på, for mange af planterne kan være giftige for hunden. Her kommer et par eksempler:

Meget giftige planter: Alm. pigæble, Engletrompet, Havebønne, Høsttidsløs, Julerose, Peberbusk, Ægte stormhat.

Giftige til meget giftige: Blåregn, Fingerbøl, Guldregn, Røn, Kartoffel, Kæmpe bjørneklo, Jerusalemkoralbær, Tax.

Giftige planter: Vedben, Robinie, Thuja, Alpeviol, Cypresvortemælk, Laurbærkirsebær, Liljekonval, Rhododendron, Staudelupin, Tulipan, Rabarber, Spinat.

Lidt giftige til giftige: Gyvel, Bittersød natskygge, Påskelilje, Stilkeg, Sort natskygge, Vedbend.

Har din hund smagt lidt på herlighederne så søg dyrlæge og fortæl hvad den har spist.

Ud over planter skal man også passe på, at hunden ikke tygger lidt på en dræbersnegl. Den kan overføre hjerte/lungeorm til hunden og så bliver den meget syg. Tudser er heller ikke godt for hundene. Tudser har en kirtel på ryggen, som udskiller et stof, der er mere eller mindre giftigt. Bider en hund i en tudse (levende eller død) begynder den at savle meget og pupillerne bliver påfaldende små. Tudseforgiftning er ikke farligt for hunden, men det kan være meget generende. Man kan ikke gøre andet end at tørre savl op og afvente. Dyrlægen kan give hunden en indsprøjtning, der standser spytproduktionen, indtil giften er ude af kroppen.

Sådan gør du, hvis du har mistanke om tudseforgiftning:

  • Undersøg hunden, især mundhulen. Sidder der nogen fremmedlegemer eller andet mellem tænderne.
  • Hvis du ved, at hunden har bidt i en tudse, kan du vaske snuden og sørge for rigeligt vand.
  • Hvis hunden ikke har det dårligt, kan du bare se tiden an.
  • Kontakt dyrlægen, hvis hunden får det dårligt eller virker forvirret. Savlen kan også være et symptom på en anden type forgiftning.       

Algeforgiftning hos hunde:
Er hunden urolig, har diarre, kaster op og slingrer efter strandturen? Kontakt dyrlægen med det samme, hvis du har mistanke om, at hunden har fået algeforgiftning. Har hunden fået algegiftstoffer i sig, kan dette medføre dødsfald indenfor en time.
Symptomerne på algeforgiftning kommer hurtigt, i visse tilfælde allerede indenfor 30 minutter. De første symtomer er, at hunden bliver urolig, får diarre og kaster op. Allerede her skal man køre til dyrlægen. Ring at I er på vej, minutterne er vigtige.
Næste tegn er, at hunden får kramper. Hunden slingrer, vælter omkuld og kan ikke rejse sig igen. Herefter går alt stærkt. Sidste symptom er koma, inden hunden dør.
Altså Hold øje med vejrudsigterne, der fortæller de, når der er høj risiko for alger i vandet.
Som regel kommer det, når vi har haft varmt vejr i lang tid.

Hedeslag hos hunde:
Hunden har ikke svedkirtler som vi mennesker og sveder da ikke som vi gør. Hunden kan ikke skille sig af med sin overskudsvarme ved at svede, men regulerer i stedet sin kropstemperatur ved at afgive varme fra sin tunge, sine luftveje og sine poter. Hunden afgiver især varme ved at hyperventilere, hvorved den hurtige luftstrøm bl.a. afkøler de mange små blodkar der ligger nede i lungerne.

Et hedeslag er en livstruende tilstand. En hund får et hedeslag, hvis hunden ikke kan nå at afgive den varme som kroppen optager fra meget varme omgivelser. En hund kan få et hedeslag, hvis den placeres i en varm bil direkte i solen eller hvis den tvinges til at udøve mere fysisk aktivitet end den selv ønsker. Der er flere tegn på et begyndende hedeslag: hunden bliver utilpas, svimmel, sløv, forvirret og kan i sidste ende blive bevidstløs eller få kramper.

Hunde med begyndende hedeslag skal straks have hjælp: Stop opvarmningen af hunden og anbring den straks i kølige omgivelser (i skyggen eller indendørs). Sørg nu for at hunden afkøles ved at hælde 15-20 grader varmt vand over dens krop. Du må IKKE bruge iskoldt vand, da hundens blodkar så vil trække sig så hurtigt sammen, at blodkarrene (dvs. kroppen) ikke kan komme af med sin overskudsvarme. Hæld om muligt vand på hundens tyndt behårede områder, i lysken og i armhulerne, hvor vandet hurtigt kan køle blodkarrene. Hvis du ikke har en vandslange eller en spand vand, kan du benytte våde og kolde håndklæder, som lægges over hunden. Når hunden kan drikke, skal den straks have tilbudt vand ved stuetemperatur.

Et hedeslag kan hurtigt blive livstruende og du bør da under alle omstændigheder kontakte en dyrlæge der kan rådgive dig. Ved alvorlig hedeslag kan hunden gå i chok og kræver da hurtigt dyrlægehjælp, iltbehandling og drop med væske.

Hvis I ser en svimmel hund i en varm bil, bør I straks tilkalde politiet, så hunden kan evakueres. Hvis politiet er længe om at komme, så fortæl dem, at I vil smadre bilruden for at redde hunden.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.