NACH - Nordals civile Hundeførerforening - Studievej 4, Havnbjerg, 6430 Nordborg
Formand Dorthe Sibbesen, 2326 0935

Agernforgiftning

Agern er giftige for dyr.

Om efteråret falder  egens frugter, agern, ned på jorden, og nogle dyr er fristet til ar spise dem. Men agern indeholder garvesyre, som dyr er meget overfølsomme overfor. Garvesyre i store mængder kan tilmed være dødelig.

Hvert efterår bliver mange hunde forgifter efter at have spist agern. Det er som nævnt det store indhold af garvesyre, der er årsag til at hundene bliver forgiftet. Garvesyre er ætsende og forårsager betændelsestilstande i mave- og tarmvægge, tarmblødning og skader på nyrer og lever. Det er især skaderne på nyrer og lever, der kan være livstruende.

De første symptomer på agernforgiftning er, at hunden bliver træt og nedstemt og holder op med at spise. Efter en tid kan hunden få forstoppelse, der efter 2-10 døgn går over i en tjærelignende, nogle gange blodig diarè. Hunden kan også få feber.

Der findes ingen medicin mod agernforgiftning. Man kan kun give hunden understøttende behandling mod mavesmerterne, forstoppelsen og diarèen. Den eneste måde man kan forhindre hunden i at blive syg, er ved at forhindre den i at spise agern på gåturen, og aldrig slippe den løs i områder, hvor der ligger mange agern på jorden.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.